tiistai 10. joulukuuta 2013

Se tunne kun pitäisi samaan aikaan tehdä sitä ja tätä, olla siellä ja täällä. Niinpä, ei ole helppoa.
Joka päivä huomaan sen, että työt verottavat pahasti vapaa-aikaani. No ehkä se omalla tavalla on hyväkin niin, eihän kaikilla töitä haluavilla ole edes töitä. Pitäisi siitäkin olla kiitollinen, että minulla on.

Viikonlopulla sain ihania vieraita. Sydänystäviä monen sadan kilometrin takaa. Piti siis leipoa. Luumuista charlotte russea (Yhteishyvän ruoka-liitteestä) ja jauheliha-sipulipiirakkaa syntyi tällä kertaa.

Luumuinen charlotte russe
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle: kanelisokeria

Kääretortun täyte: 
1/2 (100g) tuorejuustoa
1 prk (300g) luumumarmeladia

Kakun täyte: 
5 liivatelehteä
100g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa
1prk vaniljarahkaa
1 prk maitorahkaa
3rkl sitruunamehua

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Levitä tasaiseksi pellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 7-8min. Kumoa torttu puhtaalle leivinpaperille, jolle on siroteltu kaneli-sokeria.

Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen luumumarmeladi. Levitä täyte torttupohjalle ja kääri tiukalle rullalle. Siirrä saumapuoli alaspäin jääkaappiin. 

Valmista kakun täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 min. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. vaahdota kerma. 

Sekoita rahka, tuorejuusto ja valkosuklaa. Liuota liivattet kiehuvaan sitruunamehuun ja valuta tasaisena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Nostele joukkoon kermavaahto.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (n. 2 litraa) kelmulla. Leikkaa kääretorttu viipaileiksi ja vuoraa niillä kulho. Kaada täyte kulhoon.

Peitä kulho kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. Kumoa kakku ja tarjoile. 


Jauheliha-sipulipiirakka omasta päästä:

Pohja: 70g voita
100g valkosipulituorejuustoa
1dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja

Sekoita tasainen taikina ja levitä piirakkavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin puoleksi tunniksi ja sen jälkeen esipaista pohjaa 10 minuuttia 170 asteessa.

Valmista täyte.
400g jauhelihaa paistettuna ja maustettuna sopivasti
1 iso sipuli pilkottuna
1 prk kuohukermaa
2 kananmunaa
n. 2 dl juustoraastetta

Laita esipaistetun pohjan päälle ensin jauheliha ja paistettu sipuli. Sekoita kerma ja munat sekaisin, kaada piirakan päälle, ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia 170 asteessa. 





Ulkona sataa vettä ja jouluinen ihana lumimaisema on kohta historiaa. Onneksi on olemassa sisällä erilaisia jouluisia tunnelman kohottajia, kynttilät, kukkaan puhkeava amaryllis, jouluvalot...
Ja lahjat on melkein kaikki ostettuna, joku ilta on edessä papereiden ja nauhojen esiin kaivaminen ja alkaa yksi joulun mukavimmista askareista, paketointi! :) 




Mukavaa joulunodotusta koteihin: Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti