perjantai 27. joulukuuta 2013

Joulun kuulumiset.

Joulu oli ah, niin ihana kuin aina ennenkin. Kulinaristin kulta-aikaa. Ruokaa, hyvää ruokaa, paljon, riittävästi ja koko ajan. Ah. Uusi ihana tuttavuus joulupöydän antimista oli imelletty perunalaatikko. Ennen olen perunalaatikon jättänyt muille, mutta tänä jouluna rohkastuin ja rakastuin oitis! Mmmm... 
Joulunaika meni mukavasti rakkaiden ihmisten kanssa. Joulusauna vihtoineen, äärimmäisen hyvä ruoka, glögi, tee+kahvi, kahvikakut, lahjat, nauru, yhdessäoleminen, pelaaminen, suklaa, fortuna, tunnelmallinen jouluyön messu, yöllä syöminen, löhöily, pitkään nukkuminen,päiväunet...




Tein aaton jälkiruuaksi luumurahkaa. Siitä tuli itse sanoenkin yllättävän hyvää, tosin seuraavana päivänä se oli vieläkin parempaa kun oli sopivasti maustunut. Kaksi purkillista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta(itse laitoin Flora Vanillaa), kaksi purkkia vispikermaa ja kaksi purkkia luumumarmeladia. Vaahdot vaahdoksi ja sitten vain kaikki ainekset sekaisin. 

Leipomuksille varasin aatonaaton. Koska keiteltävänä oli kondensoitu maito, piti varata aikaa kotona olemiselle. Keittelin PUOLOFFEEseen kondensoitua maitoa 3,5 tuntia. Laitoin huonoon kattilaan vettä, säilykemaitotölkki veteen ja siellä sitten pikkuhiljaa valmistui todella makoisa kinuski aivan itsestään.

Helposti levittyvä kinuski säilyy keitettynä ja avaamattomassa purkissa jääkaapissa monta päivää.



Pohjaksi puoloffeeseen laiton 300g kaurakeksejä muruina, sekä 100g voita sulana. Pohjan päälle levitin kinuskin. Kinuskin päälle purkillinen vatkattua kuohukermaa vaniljasokerilla maustettuna ja koko komeuden kruunasi sopivan happamat puolukat sekä keksinmurusia vielä pinnalle. Ehkä tämän joulun suosituin kahvikakku meidän joulupöydässä.



Yhteishyvästä löytyvää kuorrutettua punajuurikakkua tein myös. Ohjeen löydät täältä.


Itse tehtyjä joululahjoja uskaltaa nyt paljastaa, koska ne ovat jo löytäneet tiensä perille. Kummitädilleni tein violetti-valkoiset olgasukat. 



Kummitytöt saivat samanlaiset kierrätyspuuvillasta virkatut bolerot. 




Itse sain toivomani kahvakuulan joululahjaksi. Kiltti olin lahjoista päätellen kai muutenkin suurista epäilyistä huolimatta ollut. 


Treenien pariin on palattu jo joulunpyhien jälkeen. Kolme päivää jouluruokia hyvin syöneenä, lenkille teki mieli heti joulupäivänä. Mutta kehno vesisateinen keli ei houkutellut pihalle. Tapanina vihdoin pääsin lenkille, tuntuikin todella hyvältä pienen flunssan jälkeen olla taas reippaana lenkillä. Tämän päivän kruunasin salikäynnillä. Tästä se lähtee taas liikunnanilo pulppuamaan. Huomenna vastassa KAHDEN tunnin kinkunsulatusjumppa. Ensimmäisen tunnin sanotaan olevan tanssillinen tunti( aerobista askellusta) ja toinen tunti onkin sitten hikistä lihaskuntoa. Odotan jo innolla ensivuoden tehotreenejä ja kahvakuulan kanssa toteuttettua ohjattua jumppaa. Mikäli hyvin käy niin saamme takaisin tauolla olleen sählyvuoronkin. 

 Sillä ei ole merkitystä miten elät ja syöt joulun ja uudenvuoden välillä, mutta sillä on miten elät ja syöt uudenvuoden ja joulun välillä.

Mikäli sinä et ole vielä löytänyt sitä liikunnaniloa, olet kiireen vuoksi jättänyt liikkumisen, niin nyt olisi aika tehdä suunnanmuutos. Itsellä liikunta ja terveellinen ruokavalio on ollut elämäntapana jo monta vuotta,siitä on tullut huumetta josta ei tahdo ikinä päästää irti.

Reippaita vuoden viimeisiä päiviä koteihin! 
-Hanna-

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulu saapuu...

Ihan jo kutkuttaa ajatus joulusta. Ei ole mitään stressiä joulusta, ollutkaan. :) Vai oliko kuitenkin pientä, joskus muutamia viikkoja sitten...
Nyt on mieli kuitenkin hyvin kiireetön. Kaikki mitä joulun eteen tähän mennessä on voinut tehdä, on tehty. Huomenna sitten jatketaan joulua leivonnaisten ja jälkiruoan valmistamisella. Tiedossa siis ainakin ensimmäistä kertaa elämässäni kondensoidun maidon keittämistä, luumurahkaa ja puoloffeeta. 

Olen koukussa virkkuukoukkuun... Iso kasa kudetta jonka kotiin viikko sitten kannoin on huvennut kummasti. Nyt siitä on syntymässä ISO matto, joka alkaa olla melko hyvällä mallilla. Niska-hartian seutu kiittää kyllä jo nyt kivasti, mutta hetken kun pitää taukoa virkkaamisesta niin taas voi jatkaa. :) 
Kuteesta virkkasin myös pikaisesti ystävälleni pannunalusen. Helpon ohjeen bongasin netistä ja tekemiseen meni alle puoli tuntia. Ohjeen löydät täältä *klik*.


Ihania pannunalusia sain itse lahjaksi töistä yhdeltä perheeltä. Tässä ideaa ja ohjeen laatimista ensijoululle. 


Hyasinttien tuoksu on vallanut kotini ja suuntaan tästä illan mittaan kauneimpiin joululauluihin. Sieltä jos josta viimeinkin mukaan tarttuu se oikea joulumieli. Vaikka ulkona on synkkää, harmaata ja sataa, niin minulla on jouluntuntua ollut jo pidemmän aikaa. Kiva niin, tietysti.

Jouluun on enää kaksi yötä. Jaksetaan vielä olla kiltisti ja muistetaan se joulun tärkein sanoma. Mukavaa joulunodotusta koteihin! 
Hanna

maanantai 16. joulukuuta 2013

Kaikki alkaa olla ihanasti paketissa. Joulunhömpötykset. Paketit on paketoitu,joulumyyjäisistä haettu ohraleivät ja possunmakkaraa, ruokalista käyty läpi ja mietitty ketä mitäkin  tuo yhteiseen joulupöytään. Joululeivonnaisten reseptit kaivettu netin syövereistä, joulukukkiakin ilmaantunut lisää. Joulumarkkinoilta kannettu kotiin yli neljä kiloa mattonkudetta, joulukortit postissa. Vielä on muutama päivä ahkeroitava töissä ja sen jälkeen koittaa ansaittu viikon joululoma. :) Mukavia hetkiä on tiedossa vielä ennen aattoon rauhoittumista, joululahjojen vieminen kummilapsille, kauneimmat joululaulut, joulusiivot...



Hyasintit pääsivät maljakoihin kukkimaan.

Paketointikoristeita väsäilin askartelumassasta. Massaa oli mukava käsitellä ja se muovautui mallikkaasti. Lopusta massasta pyörittelin vielä helmiä. Mihin lie niitäkin joskus voisi laittaa.






Pienestä flunssanpoikasesta huolimatta kävin hyvän ystävän kanssa patikoimassa läheisellä suolla. Keli oli sumuinen ja hyvin syksyinen joulukuusta huolimatta. Useammin pitäisi käydä patikoimassa metsässä ja ihmettelemässä läheistä ympäristöä. Karun kaunista.


Toivotaan jouluksi lunta, se vain kuuluu niin jouluun. Reilu viikko ja aatto on käsillä. Mukavaa joulunodotusta! Osataanhan sitä tulevasta joulusta huolimatta ottaa myös rennosti.  Hanna

tiistai 10. joulukuuta 2013

Se tunne kun pitäisi samaan aikaan tehdä sitä ja tätä, olla siellä ja täällä. Niinpä, ei ole helppoa.
Joka päivä huomaan sen, että työt verottavat pahasti vapaa-aikaani. No ehkä se omalla tavalla on hyväkin niin, eihän kaikilla töitä haluavilla ole edes töitä. Pitäisi siitäkin olla kiitollinen, että minulla on.

Viikonlopulla sain ihania vieraita. Sydänystäviä monen sadan kilometrin takaa. Piti siis leipoa. Luumuista charlotte russea (Yhteishyvän ruoka-liitteestä) ja jauheliha-sipulipiirakkaa syntyi tällä kertaa.

Luumuinen charlotte russe
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle: kanelisokeria

Kääretortun täyte: 
1/2 (100g) tuorejuustoa
1 prk (300g) luumumarmeladia

Kakun täyte: 
5 liivatelehteä
100g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa
1prk vaniljarahkaa
1 prk maitorahkaa
3rkl sitruunamehua

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Levitä tasaiseksi pellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 7-8min. Kumoa torttu puhtaalle leivinpaperille, jolle on siroteltu kaneli-sokeria.

Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen luumumarmeladi. Levitä täyte torttupohjalle ja kääri tiukalle rullalle. Siirrä saumapuoli alaspäin jääkaappiin. 

Valmista kakun täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 min. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. vaahdota kerma. 

Sekoita rahka, tuorejuusto ja valkosuklaa. Liuota liivattet kiehuvaan sitruunamehuun ja valuta tasaisena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Nostele joukkoon kermavaahto.

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (n. 2 litraa) kelmulla. Leikkaa kääretorttu viipaileiksi ja vuoraa niillä kulho. Kaada täyte kulhoon.

Peitä kulho kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. Kumoa kakku ja tarjoile. 


Jauheliha-sipulipiirakka omasta päästä:

Pohja: 70g voita
100g valkosipulituorejuustoa
1dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja

Sekoita tasainen taikina ja levitä piirakkavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin puoleksi tunniksi ja sen jälkeen esipaista pohjaa 10 minuuttia 170 asteessa.

Valmista täyte.
400g jauhelihaa paistettuna ja maustettuna sopivasti
1 iso sipuli pilkottuna
1 prk kuohukermaa
2 kananmunaa
n. 2 dl juustoraastetta

Laita esipaistetun pohjan päälle ensin jauheliha ja paistettu sipuli. Sekoita kerma ja munat sekaisin, kaada piirakan päälle, ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia 170 asteessa. 





Ulkona sataa vettä ja jouluinen ihana lumimaisema on kohta historiaa. Onneksi on olemassa sisällä erilaisia jouluisia tunnelman kohottajia, kynttilät, kukkaan puhkeava amaryllis, jouluvalot...
Ja lahjat on melkein kaikki ostettuna, joku ilta on edessä papereiden ja nauhojen esiin kaivaminen ja alkaa yksi joulun mukavimmista askareista, paketointi! :) 




Mukavaa joulunodotusta koteihin: Hanna

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukuu

Iki-ihana joulukuu on täällä. Olen innoissani joulusta, kaikesta jouluun liittyvästä; tuoksuista, tunnelmasta, joulukiireistä, glögistä, punaisesta...

Joulukuun ensimmäisen päivän kunniaksi kouluttauduin Satuhierojaksi. :)  Satuhieronta on lorujen, leikkien ja satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Töiden kautta oli mahdollisuus päästä Satuhierontavalmennukseen. Kokonainen päivä tutustuttiin Satuhieronnan saloihin, tehtiin käytännönharjotuksia ja pohdittiin satujen, tarinoiden ja hieronnan yhdistämistä. Valmennuksia pitää Satuhieronnan kehittäjä Sanna Tuovinen.
Päivä oli erittäin mielenkiintoinen, rauhoittava, lämmin, rentouttava ja kaikenpuolin mukava. Saimme tärkeää tietoa hyvästä kosketuksesta ja työkaluja töiden pariin.  Työkirjasta voi vielä vuosien päästäkin tutkia tietoa Satuhieronnasta ja tehdä niitä kaikkein mukavampia Satuhierontoja. :) Täältä löytyy lisätietoa Satuhieronnasta.




Yllätysolgatkin valmistuivat ja samalla ajatus niiden omistajasta muuttui. Työporukan jouluinen ilta peruuntui, mutta kyllä nämä puna-valko-raidalliset olgat jonkun läheisen pehmeästä paketista tänä jouluna paljastuu. :)



Vanhimman kummitytön kanssa vietimme laatuaikaa viikonlopulla. Mukavia tyttöjenjuttuja. Leaf Areenaa. Hampurilaisia. Prinsessalottoa. Riisipuuroa. Kirjoja iso kasa. Plus-laskuja. Yhdessä olemista. Ja kaikkea muuta pientä, tärkeää kivaa.


Kaulahuiveja kudoin isoilla pyöröpuikoilla Hanko-kierrätyslangasta. Kummitytölle ja nukelle tietysti myös samaan sävyyn oleva, vähän pienempi huivi talven pakkaspäiviä lämmittämään.



Ja niin oli huippua PIIIITKÄN tauon jälkeen avata vihdoin salin ovi, treeni kulki ja sieltä mukaansa sai taas sen mahtavan olon. Ah, yksi parhaimmista harrastuksista. Aina muun liikunnan jä käsitöiden lisäksi. :)
Rentouttavaa viikkoa koteihin, nautitaan pitkästä viikonlopusta! - Hanna-